De Herenweg heeft voor het schooljaar 2020 – 2021 de volgende doelstellingen:
1. Op onze school hebben we een aanbod voor de sociaal- en emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Hierbij is een passend registratiesysteem gekozen. Het element gedrag is een vast onderdeel van het groepsplan.
2. Op onze school werken we met rekenen en wiskunde methode waarbij ICT ondersteunend is aan het leerproces van de leerlingen.
3. Op de school maken de 21-eeuwse vaardigheden een vast onderdeel uit van het curriculum.
4. Op de school werken we op een systematische wijze aan de kwaliteitszorg.
5. Onze school stemt het onderwijs af op de leerlingen met behulp van groepsplannen.
6. De school analyseert waar de ontwikkeling stagneert wanneer de leerlingen onvoldoende profiteren van het onderwijs.
7. De infrastructuur van de school is ICT-proof voor de komende vijf jaar.
8. Er is sprake van een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen het bestuur en de school (scholen).
9. In het schooljaar 2020 – 2021 heeft de school een nieuwe rekenmethode gekozen.
10. In de schooljaren 2020 – 2023 werkt de school, in samenwerking met haar omgeving, de vijf onderwijspijlers verder uit.
11. In het schooljaar 2020 – 2021 is de ontwikkeling van het (personeels)beleid gericht op de onderwijskundige ontwikkeling van de leraren.
Verantwoording en dialoog schooljaar 2019 - 2020
Coronacrisis
In het schooljaar 2019 – 2020 heeft de school een groot aantal ontwikkelingen doorgemaakt. Naast de afronding van de nieuwbouw en de verhuizing van de groepen 8 en Het Boogje, van de locatie Den Deyl naar de Herenwegschool, werd de wereld ook getroffen door het coronavirus. Hierdoor moesten de scholen op maandag 16 maart hun deuren sluiten en onderwijs op afstand gaan verzorgen.
Op de Herenwegschool hebben we vanaf het begin van de coronacrisis ervoor gekozen om in het afstandsonderwijs voornamelijk gebruik te maken van boek en schrift. Nadat we in de eerste periode van het afstandsonderwijs voor een deel herhalingsstof hebben aangeboden, zijn we gestart met het opnemen van instructiefilmpjes en het geven van uitleg over nieuwe leerstof. Vanaf 11 mei zijn de leerlingen weer in kleine groepjes naar school gegaan en sinds 8 juni is de school weer volledig open.
In de periode tussen 11 mei en nu hebben de leerkrachten, in afstemming met de intern begeleiders, de vorderingen van de kinderen in beeld gebracht. Aan de hand van toets-analyses van verschillende vakken is er gekeken waar de kinderen in hun ontwikkeling staan. Met behulp van deze toets-analyses hebben de leerkrachten de groepsplannen voor de komende periode bij kunnen stellen en ondersteunende materialen voor de kinderen verzameld waarmee ze de komende periode aan het werk gaan.
De school heeft besloten om de citotoetsen van mei / juni te verschuiven naar het begin van het nieuwe schooljaar. Medio oktober worden deze citotoetsen afgenomen en er geldt een aangepaste normering. Een overweging die tot dit besluit heeft geleid is het gegeven dat we van mening zijn dat onze leerlingen eerst weer het schoolritme moeten oppakken en hun plek moeten vinden in de groep. Te snel aan de slag gaan met de Cito-toetsen kan voor de leerlingen teveel druk opleveren waardoor opbrengsten niet valide zijn.
Jaarplan 2019 – 2020
In het schooljaar 2019 – 2020 is er gewerkt aan een heldere verantwoordelijkheidsverdeling tussen het bestuur en de school. Omdat de school ook bezig is met de omzetting van vereniging naar stichting is deze structuur meegenomen in dit omzettingstraject. Aan de ALV, het hoogste orgaan binnen een vereniging, is gevraagd om instemming te verlenen aan deze omzetting. Bij goedkeuring hiervan is er geen sprake meer van een toezichthoudend bestuur, maar van een Raad van Toezicht. Het bestuur wordt dan gevormd door een directeur-bestuurder.
Het bieden van een veilige leer- en werkomgeving is een voorwaarde om tot ontwikkeling te komen. De school heeft de kaders hiervoor geschetst in een schoolveiligheidsplan. Aan dit document zijn verschillende deelplannen gekoppeld, waaronder het arbo-plan leerlingen. De documenten vormen het richtinggevend beleid en zijn terug te lezen op de website. Om te controleren hoe de leerlingen
en medewerkers van de school de (sociale) veiligheid ervaren worden er jaarlijks vragenlijsten afgenomen. De uitkomsten hiervan vormen de basis voor actieplannen. Zowel de uitkomsten van de vragenlijsten als de actieplannen worden besproken binnen de MR en het bestuur en ter goedkeuring aan beide organen voorgelegd.
Op onze school hebben we een aanbod voor de sociaal- en emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Dit jaar heeft de werkgroep gedrag een passend registratiesysteem gekozen. Het element
gedrag is vast onderdeel van het groepsplan.
De school heeft afgelopen jaar ingezet op het ontwikkelen van (personeels)beleid dat gericht is op de onderwijskundige ontwikkeling van de leraren. Ook de komende jaren zal dit een groot aandachtsgebied zijn. Dit jaar heeft de school ingezet op nascholing van Alles-in-1 en het bewustwordingsproces van de herhalingsfunctie binnen Alles-in-1. Hierdoor zetten de leerkrachten onder andere lessen spellingsstrategieën binnen de methode ‘Alles-in-1’ bewuster in. Ook is in de groepen 4 extra aandacht besteedt aan het herhalen van de spellingsstrategieën en het inoefenen van de begrijpend leesstrategieën. Vanuit het klassenmanagement is extra aandacht voor de instructie/begeleiding aan de leerlingen die uitdagend werk krijgen voor rekenen.
De leerkrachten hebben dit schooljaar twee keer onder begeleiding van de intern begeleiders toets- analyses gemaakt, waarmee ze in beeld brengen waar de ontwikkeling van leerlingen stagneert. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in de groepsplannen.
Vanuit het leerteam lezen is er een duidelijke visie en leerlijn opgesteld op het gebied van technisch leesonderwijs en de leesbeleving. Deze wordt het schooljaar 2020 – 2021 verder uitgewerkt.
In het schooljaar 2019 – 2020 heeft de school een grote stap voorwaarts gemaakt op het gebeid van ICT. Er is een nieuwe infrastructuur aangelegd, waarmee de school de komende vijf jaar is ICT-proof is. Nu de infrastructuur is gerealiseerd is het mogelijk om lesmethodes hierop aan te passen. Daarbij is de school van mening dat ICT altijd ondersteunend moet zijn aan het onderwijs. In het zoeken naar een passende rekenen en wiskunde methode zal hier ook rekening mee worden houden. ICT is een onderdeel van de 21-eeuwse vaardigheden. Naast ICT-vaardigheden zijn ook de andere 21-eeuwse vaardigheden een vast onderdeel van het curriculum.
In het schooljaar 2018 – 2019 heeft de school een succesvolle pilot gedraaid met het programma / de app Social Schools. Dit programma / deze app richt zich op het bevorderen van de communicatie tussen school, ouders en andere betrokkenen. Vanuit de wens tot een goede communicatie tussen school en ouders heeft de school de app schoolbreed in gebruik genomen. Ook heeft de school haar website aangepast, waardoor de communicatie nog beter en sneller kan verlopen. Naast het gebruik van de website en de schoolapp brengt de school gemiddeld één keer per twee weken een nieuwsbrief uit.
Hoewel de verplichtingen uit de AVG in ons communicatiebeleid zijn opgenomen is de school nog niet AVG-proof. Om deze doelstelling te behalen laat de school zich in het schooljaar 2020 – 2021 op dit onderdeel begeleiden door een daartoe gespecialiseerd bedrijf.
In het schooljaar 2019 – 2020 is de school gestart met een systematische wijze van werken aan kwaliteitszorg. Dit is onder meer tot uitdrukking gekomen in het meerogenprincipe dat de school hanteert. In de invulling van de kwaliteitszorg heeft de school in het schooljaar 2019 – 2020 een externe audit laten uitvoeren door een gecertificeerd auditor. De aandachtspunten die hieruit naar voren zijn gekomen heeft de school opgepakt. Ook analyseert de school haar onderwijsresultaten vanuit het meerogenprincipe. Dat wil zeggen dat de resultaten onderwerp van gesprek zijn tussen de intern begeleiders en de leerkrachten, alsook tussen de intern begeleiders en de schoolleiding, experts van de schooladviesdienst en Bos Onderwijs Consultancy. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het opzetten van en een systeem van kwaliteitszorg met het daaraan gekoppelde personeelsbeleid.
Op deze pagina kunt u verschillende informatie vinden over onze activiteiten en onze school:
Onze schoolgids