Tekstgrootte
Klachtenregeling PCOW
De inwerkingtreding van de Kwaliteitswet per 1 augustus 1998 hield onder meer in dat schoolbesturen verplicht werden een klachtenregeling voor elk van hun scholen vast te stellen en in te voeren. De landelijke ouderorganisaties, vakorganisaties, besturenorganisaties en schoolleidersorganisaties bereikten hierna een akkoord over één landelijk in te voeren modelklachtenregeling. Hiermee hoopten zij een zorgvuldige behandeling van klachten voor elke school te bereiken, waarbij zowel het belang van de betrokkenen als het belang van de school wordt gediend. De regeling geldt voor het primair en voortgezet onderwijs. Toch blijft het een model, dat desgewenst aangepast kan worden. De wetgever kent de (gemeenschappelijke) MR het instemmingsrecht toe met betrekking tot de vaststelling van de klachtenregeling aan de school.
Als PCOW en school voelen wij ons verantwoordelijk voor het realiseren van een veilige school met een prettig pedagogisch klimaat. Mochten er ondanks onze inspanningen toch zaken anders gaan dan u verwacht had, dan kunt u ons hierop aanspreken.
Zoals hierboven beschreven, zijn scholen verplicht een klachtenregeling te hebben. In de klachtenregeling wordt onderscheid gemaakt tussen klachten over machtsmisbruik en overige klachten. Onder machtsmisbruik verstaan wij seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. De overige klachten kunnen bijvoorbeeld gaan over begeleiding van leerlingen, toepassing van strafmaatregelen, beoordeling van leerlingen of de schoolorganisatie. Mocht er sprake zijn van ernstige klachten over een vorm van machtsmisbruik ten opzichte van een leerling, dan kunt u een beroep doen op de (interne) contactpersoon, de externe vertrouwenspersoon of een officiële klacht indienen bij de geschillencommissie.
Op onze school is het de gewoonte dat bij een klacht de ouder en leerkracht hierover direct met elkaar in contact treden om een oplossing te bewerkstelligen in het belang van de betrokken leerling. Mocht dit niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan is overleg met de contactpersoon mogelijk. Dat is op onze school juf Emma Huizinga (leerkracht groep 6). Mocht de klacht dan nog niet naar genoegen afgehandeld zijn, dan kan zij u verwijzen naar de Raad van Toezicht van onze school.
Indien nodig, kunt u de klacht officieel indienen bij de Geschillencommissie Bijzonder Onderwijs. De Geschillencommissie Bijzonder Onderwijs onderzoekt de klacht, hoort partijen en adviseert de Raad van Toezicht van de school over de te nemen maatregelen. De Raad van Toezicht van de PCOW beslist wat ze met het advies doet en laat dat aan alle partijen weten. De Raad van Toezicht van de PCOW gaat ervan uit dat u met overige klachten in eerste instantie naar de betrokkene gaat, bijvoorbeeld de leerkracht. Komt u er samen niet uit, dan kunt u bij de directeur-bestuurder van de school terecht. Bent u daarna nog niet tevreden dan kunt u de Raad van Toezicht inlichten, dat samen met u naar een oplossing zal zoeken.
De algemene klachtenregeling
Het klachtrecht heeft een belangrijke signaalfunctie met betrekking tot de kwaliteit van het onderwijs. Het kan ertoe bijdragen dat er een klimaat heerst waarbij onvrede op de school aan de orde komt en de school maatregelen ter verbetering kan treffen. Ook in andere sectoren wordt een klachtenregeling als belangrijk element van de bewaking van de kwaliteit gezien.
De klachtenregeling beoogt te bewerkstelligen dat klachten zoveel mogelijk worden opgelost door de school waarop zij zijn ontstaan. De regeling gaat ervan uit dat de scholen er, met het oog op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor hun functioneren en de mogelijke gevolgen ingeval zij niet goed functioneren, belang bij hebben klachten van leerlingen en ouders zorgvuldig af te wikkelen. Afwikkeling van ingediende klachten kan op een aantal wijzen geschieden. Zo is het denkbaar dat de klachtencommissie van oordeel is dat zij niet de geëigende instantie is om de klacht te behandelen. In dat geval kan de klager worden geadviseerd zich van een ander instrument te bedienen. De gebruikelijke situatie zal echter zijn dat de behandelende instantie de klacht in behandeling neemt en daarover een oordeel uitspreekt. Voorts is het denkbaar dat de behandelende instantie niet tot een oordeel komt over een klacht, hoewel dat redelijkerwijs wel zou moeten gebeuren. In dit laatste geval is het mogelijk de inspecteur bij de klacht te betrekken. Dit op grond van de algemene bevoegdheid die de inspectie heeft op het punt van het toezicht op de scholen.
De Raad van Toezicht heeft een regeling getroffen voor de behandeling van klachten. Deze regeling vermeldt:
• de instelling van een klachtencommissie, die klachten behandelt;
• de wijze waarop de klachtencommissie haar werkzaamheden verricht;
• de termijn waarbinnen de klager een klacht kan indienen;
• de termijn waarbinnen mededeling plaatsvindt van het oordeel en hoe bij noodzakelijke afwijking van deze termijn wordt gehandeld.
Adresgegevens klachtencommissie:
Landelijke klachtencommissie GCBO
T.a.v. mevrouw. mr. A.C. Melis-Gröllers
Postbus 694
2270 AR Voorburg
Telefoon : 070‑3861697 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 ‑ 15.00 uur)
Fax : 070‑3481230
E-mail : info@klachtencommissie.org
De klachtenregeling seksuele intimidatie
Binnen de algemene klachtenregeling kent onze school een specifieke regeling met betrekking tot seksuele intimidatie. De regeling, geldend voor alle Wassenaarse basisscholen, is opgesteld ter voorkoming en bestrijding van seksuele intimidatie binnen de scholen.
De regeling gaat ervan uit, dat een klacht eerst wordt onderzocht door een onafhankelijke externe vertrouwenspersoon. Van zeer groot belang daarbij is, dat alle betrokkenen binnen de vastgestelde regeling op zeer discrete wijze omgaan met de emoties die in dergelijke gevallen spelen. Dit geldt voor zowel klager als aangeklaagde. Om bovengenoemde te realiseren zijn taken en bevoegdheden van betrokkenen in duidelijke reglementen vastgelegd.
De regeling omvat:
a. benoeming van contactpersonen op de scholen;
b. benoeming vertrouwenspersonen via GGD West Holland;
c. de werkwijze van voornoemde personen;
d. bevoegdheden van voornoemde personen;
e. gedragscode, zoals die door elke school is vastgesteld.
Voor klachten met betrekking tot seksuele intimidatie of algemene klachten zijn op onze school juf Annamarie Verkade en juf Emma Huizinga als contactpersonen aangesteld. Het is hun taak om u door te verwijzen naar de externe vertrouwenspersoon.
De externe vertrouwenspersoon is een jeugdarts van de GGD Zuid-Holland West
Adresgegevens externe vertrouwenspersoon:
GGD Zuid-Holland West
Brechtzijde 1
Postbus 6080
2702 AB ZOETERMEER
Telefoon : 079‑343 08 88
Fax : 079‑331 42 97
E-mail : info@ggdzhw.nl