Tekstgrootte
Contacten met ouders
Het is belangrijk dat u als ouder weet hoe het met uw kind op school gaat. Daarbij gaat het niet alleen om de prestaties, maar zeer zeker ook om de vraag of het kind zich op school prettig voelt. U kent uw eigen kind het beste, dus is het belangrijk dat u ook zelf het initiatief neemt tot contact. Voor en na schooltijd is er altijd de mogelijkheid om de leerkracht even aan te schieten. De leerkracht is het eerste aanspreekpunt voor u. De intern begeleider is verantwoordelijk voor alle extra zorg rondom de leerlingen.
Als school vinden wij het erg belangrijk om goed contact te hebben met u als ouders. Enkele weken nadat uw kind hier op school gestart is, volgt een gesprek met de intern begeleider. Doel van dit gesprek is om een goed beeld te krijgen van de ontwikkeling van uw kind. Dit wordt verwerkt in een verslag en wordt toegevoegd aan het leerlingendossier. Dit gesprek dient tevens als een nadere kennismaking met de school.
De school organiseert jaarlijks voor u een aantal avonden. Aan het begin van het schooljaar starten wij met een informatieavond. U wordt geïnformeerd over het komende leerjaar. Welke leerstof krijgt uw kind, welke activiteiten worden voor dit leerjaar georganiseerd, wat verwacht de school van de ouders en, waar nodig, maken wij met u afspraken.
In het najaar en in juni heeft de leerkracht met u een voortgangsgesprek over uw kind. Hoe ontwikkelt uw kind zich op sociaal emotioneel gebied en op de leergebieden. Ook willen wij graag van u horen hoe het met uw kind thuis gaat. Zowel op de informatieavond als bij de twee voortgangsgesprekken, verwachten wij alle ouders op school. Wij vinden het belangrijk om met u te praten over uw kind, ook al ontwikkelt uw kind zich prima. Wij stellen ons altijd de vraag; wat kan nog beter, waar kunnen wij nog meer aan werken? Samen met u willen wij uw kind zo goed mogelijk op weg helpen naar volwassenheid.
Wij geven per schoolseizoen twee keer een rapport uit. In februari en in juni krijgen de leerlingen een rapport mee. Als wij het rapport mee naar huis geven, dan hebben wij daadwerkelijk ook een goed beeld van de ontwikkeling van uw kind. Het kind zit dan vijf à zes maanden bij de leerkracht(en) in de klas en ook de nodige toetsgegevens zijn verwerkt in de cijfers. Naar aanleiding van dit rapport kunt u een afspraak maken op school. Wij verwachten alleen ouders die het rapport met de leerkracht willen bespreken of iets te vragen hebben over het rapport. Als het rapport conform de verwachting is, hoeft u zich niet aan te melden.
Als er ontwikkelingen zijn die wij graag met u bespreken, dan nodigen wij u uit voor een gesprek. Wilt u iets met ons delen, dan nodigen wij u van harte uit om een afspraak met de leerkracht te maken.
Uw aanwezigheid en / of hulp bij bepaalde activiteiten wordt zeer op prijs gesteld. Voor uw kind is het leuk als u belangstelling toont, of de groep helpt bij een activiteit. Tevens bent u altijd welkom om na schooltijd met uw kind de klas in te lopen. Uw betrokkenheid bij het onderwijsgebeuren kunt u vergroten door de activiteiten van de ouderraad en medezeggenschapsraad te volgen of door plaats te nemen in één van beide raden.
Informatieavonden
Aan het begin van het schooljaar wordt er in iedere groep een informatieve avond georganiseerd. U kunt kennismaken met de nieuwe leerkrachten en met de andere ouders van de groep. Tijdens deze avond wordt in vogelvlucht het jaar met u doorgenomen. De informatie is praktisch en inhoudelijk van aard. We adviseren u met klem om deze avonden niet te missen. De ouders van vierjarigen worden uitgenodigd voor deze avond als hun kind in het eerste halfjaar op school komt. Voor de ouders van kinderen, die in het tweede halfjaar op school komen, wordt in januari een extra avond georganiseerd.
Digitaal contact
E-mail is een praktische manier om contact te leggen tussen school en ouders. Een korte vraag of oproep kan snel gerealiseerd worden. Houdt u er wel rekening mee dat een leerkracht de tijd krijgt om te reageren. Een groot aantal van de collega’s werkt namelijk in deeltijd. Bij urgente zaken is het dan efficiënter om telefonisch contact te leggen. E-mail is echter niet het communicatiemiddel dat het gesprek overbodig maakt. In geval van verschil van inzicht en discussie nodigen we u graag uit voor een persoonlijk gesprek. De website heeft als belangrijkste doel dat we zichtbaar zijn voor (nieuwe) ouders. De meeste informatie en (foto)verslagen worden gedeeld via Social Schools.
Rapport
Wij willen graag zo doeltreffend en concreet mogelijk rapporteren. Waar mogelijk doen we dit met behulp van cijfers. Vanaf groep 3 krijgt uw kind per schooljaar twee rapporten. Het rapport geeft een schriftelijk verslag over het functioneren van een kind in een bepaalde periode. Het gaat daarbij niet alleen om leerprestaties. We beoordelen ook de andere ontwikkelingsgebieden, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling. Vanaf groep 7 worden er cijfers gehanteerd in het rapport.
Oudergesprekken
Als ouders heeft u er recht op om goed geïnformeerd te worden over de ontwikkeling van uw kind. Daarom is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met de leerkracht die uw kind begeleidt. Ook vanuit school bestaat er behoefte aan informatie, want daardoor kan de leerkracht beter inspelen op de individuele leerling. Het uitgangspunt is dat we alle ouders twee keer per jaar in de gelegenheid stellen om een gesprek te voeren met de leerkracht. Het moment daarvoor kunt u mede zelf bepalen. Het kan misschien voor u belangrijk zijn om in een eerdere fase uw vragen te stellen of de leerkracht te informeren. Met deze opzet willen we bereiken dat er meer sprake is van wederzijdse informatie-uitwisseling. Op de kalender zijn bij iedere groep in de planning oudergesprekken opgenomen, zodat u daar met uw eigen agenda rekening mee kunt houden. In totaal zijn er vier gespreksavonden ingeroosterd.
Als u een gesprek wilt aanvragen bij de leerkracht van uw kind, kunt u zich inschrijven via Social Schools. Het kan ook zijn dat de leerkracht u voor een gesprek uitnodigt. Om de gesprekken goed te kunnen voorbereiden én om geconcentreerd te blijven, hanteren wij een richtlijn van acht afspraken op een avond. Het kan dus gebeuren dat de planning van de betreffende juf of meester al vol is en dan vragen we u om voor de volgende keer een afspraak te maken.
De ouders van onze nieuwe vierjarige kleuters worden één maand voordat het kind start, uitgenodigd voor een gesprek bij de toekomstige leerkracht. Tijdens dit kennismakingsgesprek krijgt u de gelegenheid om veel te vertellen over uw kind. Als uw kind meer dan gemiddelde zorg nodig heeft, is er vanzelfsprekend ook meer tijd nodig voor overleg. Het blijft dan echt maatwerk en dát is onveranderd! Op de Herenwegschool werkt een aantal parttime leerkrachten. Zij hebben met elkaar een verdeling gemaakt, zodat u van te voren weet met welke leerkracht u het gesprek kunt voeren. We hopen dat u zich uitgenodigd voelt, want het begeleiden van de kinderen doen we tenslotte samen!
Samenwerking met ouders
Visie op ouderbetrokkenheid
Wij zijn een laagdrempelige school, waarin de ouders hun vragen en problemen durven en ook mogen voorleggen. We proberen samen problemen in een prettige sfeer op te lossen, waarin we luisteren naar elkaars meningen en opvattingen. We zien de school als een verlengde van de opvoeding thuis, waarbij een goede samenwerking tussen team en ouders een eerste vereiste is. Wij verwachten dan ook van de ouders dat zij informatie over het kind die voor de school relevant is, aan ons doorgeven. We merken dat veel ouders zich betrokken voelen bij onze school en dat waarderen we. De school heeft de hulp van de ouders hard nodig, niet alleen voor hand- en spandiensten tijdens festiviteiten of andere gelegenheden, maar ook met betrekking tot het onderwijs zelf. We willen weten wat er onder de ouders leeft.
Ouders en het leren – Onderwijs doe je samen!
School en ouders hebben elkaar nodig om tot succesvol onderwijs te komen. Goed en betekenisvol communiceren met ouders is dan ook een belangrijk uitgangspunt. Een goede communicatie tussen de leerkracht en ouders doet het sociaal-emotioneel functioneren, de werkhouding en de schoolprestaties van leerlingen toenemen (Marzano, 2007). Leerlingen leren beter en gaan met meer plezier naar school wanneer hun ouders zich betrokken
voelen bij de school. Persoonlijk contact tussen de leerkracht en de ouders is hierbij cruciaal. Goede communicatie draagt ook bij aan een schoolcultuur waarin leerkrachten en ouders zij aan zij staan. Dit is gunstig voor het werkplezier van leerkrachten en het vertrouwen van ouders in de school (Booijink, 2007).
10 criteria voor succesvol ouderbetrokkenheid:
1. De school heeft met ouders een heldere visie op samenwerking geformuleerd. Uit alle informatie van de school aan ouders blijkt hoe belangrijk de school het samenwerken met ouders vindt. Ook in het gedrag van de medewerkers van de school is de visie op ouderbetrokkenheid zichtbaar.
2. De school laat zien dat leraren, leerlingen en ouders actief betrokken worden bij het schoolbeleid.
3. Op school is aan alles te merken dat leraren, leerlingen en ouders welkom zijn op school.
4. Ouders en leraren werken voortdurend samen om het leren en een gezonde ontwikkeling van leerlingen te ondersteunen, zowel thuis als op school.
5. Gesprekken tussen leraren, leerlingen en ouders worden vanuit gelijkwaardigheid gevoerd. Iedereen heeft zijn eigen actieve inbreng. Leerlingen zijn zoveel mogelijk bij alle gesprekken aanwezig. De plaatsen waar gesprekken worden gevoerd zijn voor iedereen comfortabel en gelijkwaardig en er is voldoende tijd voor alle deelnemers.
6. Leraren, leerlingen en ouders voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en zijn daarop aanspreekbaar. Zo wordt er respectvol over elkaar gesproken, zowel binnen als buiten de school.
7. Het leerlingendossier is toegankelijk voor leraren en ouders.
8. De school laat zien open te staan voor verbetersuggesties en gaat op een transparante manier om met klachten. Iedereen kan zien welke (officieel) gemelde klachten er zijn en wat er met deze klachten gebeurt. Natuurlijk worden privacyregels hierbij in acht genomen.
9. Ouders zijn aanwezig bij de startgesprekken en op de andere samen afgesproken contactmomenten. Daarbij is helder voor school en ouders wanneer aanwezigheid verwacht wordt en waarom.
10. Wetten en schoolregels worden door de school actief en helder duidelijk gemaakt en door iedereen nageleefd (zoals leerplicht, ouderbijdrage, omgangsregels, ect.).
Achter de schermen
Veel van de praktische werkzaamheden die leerkrachten en ouders op school verrichten zijn dagelijks zichtbaar. Er gebeurt echter ook veel belangrijk werk achter de schermen. Werk dat niet dagelijks, en zeker niet voor iedereen, zichtbaar is. We doelen dan met name op het werk dat gedaan wordt door de medezeggenschapsraad en de ouderraad.
Medezeggenschapsraad (MR)
Op de Herenwegschool is de directeur belast met de dagelijkse leiding op school. Belangrijke beslissingen moet de directeur nemen in overleg met de medezeggenschapsraad (MR). Deze is samengesteld uit gekozen ouders en leerkrachten. De MR heeft adviesrecht en in zeer belangrijke zaken zelfs instemmingsrecht. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij het vaststellen van de schoolgids en het schoolplan. Door actief te zijn in de MR kunnen ouders en leerkrachten invloed uitoefenen op de gang van zaken op school. Het standpunt van de MR weegt zwaar mee in de besluitvorming van de directeur. De vergaderingen van MR zijn in principe openbaar. De highlights van een vergadering worden gecommuniceerd met de overige ouders via een nieuwsbrief van de MR, MR Connect.
Op de website vindt u meer informatie over de huidige bezetting van de MR.
Ouderraad (OR)
Een basisschool zonder ouderraad (OR) is nauwelijks voor te stellen. Het leven op school zou er beslist heel ander uitzien zonder de vele enthousiaste handen die door ouders worden toegestoken. Een deel van deze hulp wordt door individuele ouders gegeven. U kunt hierbij denken aan de hulp bij het lezen of bij de computers.
Een andere vorm van ouderhulp krijgt vorm via de OR. Dat gebeurt onder andere bij het organiseren van schoolreisjes, sport- en speldagen, diverse feesten, fancy fair, braderie, sponsorloop, de deelname aan sporttoernooien, etc. Alle ouders wordt gevraagd om lid te worden van de OR. Het bestuur van de OR wordt tijdens een vergadering uit én door de ouders gekozen.
Op de jaarvergadering wordt de hoogte bepaald van de vrijwillige ouderbijdrage. Kinderen die de school een gedeelte van het schooljaar bezoeken, betalen een aangepast bedrag. Alle activiteiten die onder de vlag van de OR plaatsvinden worden uit de ouderbijdrage bekostigd.
Klassenouders
In iedere groep wordt aan twee ouders gevraagd of zij de rol van klassenouder op zich willen nemen. In de praktijk zitten deze ouders ook in de OR. Deze ouders spelen een rol in de communicatie tussen de ouders onderling en ondersteunen de leerkracht op een geweldige manier