Tekstgrootte
Zorg voor onze leerlingen
Op de Herenwegschool proberen we gericht in te spelen op de persoonlijke behoeften van elk kind. Dit afstemmen van het aanbod noemen we adaptief onderwijs. Niet alleen leerlingen die tijdelijk of structureel leerproblemen hebben, komen daarbij aan hun trekken. Ook kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong krijgen extra aandacht. Kinderen die meer uitdaging nodig hebben, stimuleren we met extra en verdiepende opdrachten. Dit betekent overigens niet dat we op onze school in staat zijn om individueel onderwijs aan te bieden.
Extra hulp
Als uw kind extra hulp nodig heeft om het onderwijs te kunnen volgen, is de leerkracht in staat om de instructie en verwerking op het niveau van uw kind aan te passen. Soms is tijdelijke hulp door de eigen leerkracht aan de instructietafel voldoende om een kleine achterstand in te lopen. Deze werkwijze hoort tot het gebruikelijke handelen van de leerkracht. Op de Herenwegschool hebben wij ervoor gekozen om een klein deel van het team gericht in te zetten om kinderen in een kleine groep te kunnen helpen. Dat betekent dat enkele leerkrachten (deels) zijn vrij geroosterd om extra hulp te kunnen bieden waar nodig.
Dyslexie en dyslexieverklaring
Kinderen kunnen ernstige problemen hebben met het leren lezen. Als school melden wij die kinderen die voor dyslexieonderzoek in aanmerking komen - in overleg met de ouders - aan bij het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies). Wij kunnen kinderen tegenwoordig niet meer via de SAD laten onderzoeken op dyslexie. Het HCO is aangesloten bij ONL. ONL is een landelijke coöperatie van onderwijsadviesbureaus op het gebied van ernstige, enkelvoudige dyslexie bij kinderen.
Het HCO bekijkt de aanmeldingsformulieren en beoordeelt of het kind in aanmerking komt voor vergoed onderzoek. Daarna wordt er contact opgenomen met de ouders voor een intakegesprek. Naar aanleiding van dit intakegesprek zal er definitief toestemming komen voor het onderzoek. Dit onderzoek vindt plaats op school, onder schooltijd door een psycholoog die vanuit het HCO gestuurd wordt. Een aantal weken na het onderzoek wordt de uitslag op school besproken door de psycholoog die het onderzoek heeft afgenomen met de ouders, leerkrachten en de intern begeleider. Als het kind naar aanleiding van het onderzoek in aanmerking komt voor een behandeling wordt het dossier naar de SAD gestuurd. Zij coördineren de behandelingen. De SAD huurt een behandelaar in die de behandeling op school onder schooltijd komt geven.
In het kader van een zorgvuldige toewijzing van zorgmiddelen hebben de Wassenaarse basisscholen en voortgezet onderwijsscholen met elkaar criteria opgesteld waaraan dyslexieverklaringen dienen te voldoen. Indien dyslexieverklaringen niet voldoen aan deze criteria zullen zij niet worden geaccepteerd.
Criteria acceptatie dyslexieverklaringen in het basisonderwijs:
1. In het basisonderwijs worden vanaf augustus 2012 alleen verklaringen geaccepteerd die zijn afgegeven op basis van vergoede zorg.
2. In het basisonderwijs worden vanaf augustus 2012 alleen verklaringen geaccepteerd die zijn afgegeven op basis van het protocol masterplan dyslexie 2006.
Criteria acceptatie dyslexieverklaringen in het voortgezet onderwijs:
1. In het voortgezet onderwijs worden vanaf augustus 2012 alleen verklaringen geaccepteerd die al op de basisschool zijn verkregen en geaccepteerd.
2. In het voortgezet onderwijs geldt vanaf augustus 2012 voor dyslexieverklaringen die pas in het voortgezet onderwijs worden verkregen dat deze dyslexieverklaringen alleen geaccepteerd worden, indien ze zijn verstrekt door een GZ-psycholoog en / of orthopedagoog, die op basis van het protocol masterplan 2006 dyslexie werkt. Het is hierbij zeer wenselijk dat de anamnese een rol heeft gespeeld, inhoudende dat de schoolresultaten een langere periode zijn meegewogen.
In zijn algemeenheid geldt voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs dat verklaringen die zijn verkregen buiten medeweten en medewerken van de school om, niet geaccepteerd worden.
Eventuele kosten Indien overlegde dyslexieverklaringen niet voldoen aan bovenstaande gestelde criteria zijn wij als school genoodzaakt de desbetreffende dyslexieverklaring niet te accepteren. Alle reeds gemaakte kosten, dan wel toekomstige kosten voortvloeiend uit het verkrijgen van een nieuwe dyslexieverklaring komen voor rekening van de ouders.
School Video Interactie Begeleiding (SVIB)
Één van de voordelen van de samenwerking met de SAD is dat je kunt beschikken over faciliteiten die je als individuele school niet in huis kunt halen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met School Video Interactie Begeleiding (hierna ‘SVIB’). Daarbij wordt de videocamera door speciaal opgeleide deskundigen gebruikt als observatie-instrument ten behoeve van een leerling, een groep of de leerkracht met als doel de hulpverlening zo optimaal mogelijk te maken. De school houdt zich daarbij aan het landelijke SVIB-protocol. Dit houdt in dat de gemaakte opnamen met uiterste zorgvuldigheid behandeld worden. De opnamen vallen onder het toezicht van de SVIB-begeleider en zijn uitsluitend voor hem / haar en de betreffende leerkracht toegankelijk. Na gebruik worden de opnamen gewist.
Wij gaan ervan uit dat u geen bezwaar heeft dat er eventueel in de klas van uw kind wordt gefilmd. Indien u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken bij de directeur. Soms kan het gaan om de interactie tussen de leraar en een individuele leerling. In die situatie wordt in een gesprek met de desbetreffende ouders om toestemming gevraagd en wordt de werkwijze besproken. U wordt altijd van tevoren op de hoogte gesteld als de camera wordt ingezet in de groep van uw kind.
Leerlingvolgsysteem en Cito
Bij alle leerlingen is het noodzakelijk om goed te kunnen signaleren en vervolgens te diagnosticeren. Op de Herenwegschool volgen we de vorderingen van alle leerlingen, zowel cognitief als sociaalemotioneel. Twee keer in een schooljaar worden de vorderingen van de leerlingen getoetst met behulp van de Cito-toetsen. Voor de registratie van de vorderingen gebruiken we het programma ‘Parnassys’. Hierin worden ook de resultaten van de Cito-toetsen opgeslagen. Tijdens oudergesprekken kan de leerkracht de vorderingen bij de Cito-toetsen aan u tonen. In de kleuterbouw gebeurt het signaleren voornamelijk door gebruik te maken van het ‘Kleuterplein’-observatiesysteem. Ook gaan wij na in hoeverre een kind de lees- en rekenvoorwaarden beheerst.
Vanaf groep 3 gebruiken we allereerst de toetsen die in onze leermethoden zijn opgenomen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het Cito-leerlingvolgsysteem voor de vakgebieden begrijpend lezen, spelling en rekenen. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gevolgd via het instrument ‘SCOL’ (Sociale Competentie Observatie Lijst). De leerkracht vult twee keer per jaar per leerling op de computer een scoreformulier in. De kinderen vanaf groep 6 vullen ook zelf een formulier in.
Specifieke zorg en remedial teaching
In enkele groepen beschikken we een paar dagdelen per week over een extra leerkracht voor remediërende activiteiten. Het werk van de remedial teacher wordt gecoördineerd door de intern begeleider. Zij begeleidt de aanvragen van de leerkrachten en bekijkt wie welke zorg nodig heeft. In principe proberen we om kinderen met leerproblemen binnen de groep te helpen. Dat is helaas niet altijd mogelijk. Soms vinden de remediërende activiteiten buiten de eigen groep plaats. Soms is het noodzakelijk dat de remedial teacher aanvullend onderzoek doet om de juiste diagnose te stellen. Als dat gebeurd is, wordt er een handelingsplan opgesteld. Daarin wordt vermeld op welke wijze wij proberen het kind aanvullende hulp te geven. Deze extra hulp kan gegeven worden door de remedial teacher, maar ook door de eigen leerkracht. In het handelingsplan is een termijn opgenomen waarbinnen de extra hulp tot resultaten moet leiden. Als die resultaten niet binnen de gestelde termijn gehaald worden, kan er een nieuw handelingsplan worden opgesteld of wordt externe hulp ingeroepen. Als het nodig is om voor uw kind een handelingsplan op te stellen, wordt u vanzelfsprekend op de hoogte gebracht.
Een categorie kinderen waar zeker ook extra aandacht aan besteed wordt, zijn de leerlingen met een ontwikkelingsvoorsprong. De school is in principe van mening dat het leertraject dat deze leerlingen zullen volgen, niet wordt versneld, maar verbreed of verdiept. Het kan goed mogelijk zijn dat het kind een eigen leerlijn volgt; maatwerk is dan noodzakelijk.
De school heeft verder een eigen orthotheek. Dat is een verzameling leer- en hulpmiddelen waarmee extra hulp kan worden gegeven aan kinderen met een voorsprong of met een achterstand.
Leerkrachten nemen deel aan de leerteams van de SAD. Binnen deze teams volgen zij, onder leiding van een deskundige en in samenwerking met de andere Wassenaarse basisscholen, scholing en intervisie op een onderwijskundig gebied. Dit betreft bijvoorbeeld NT2, meerbegaafdheid, ICT, etc.
De Schooladviesdienst Wassenaar (SAD)
De SAD ondersteunt het basisonderwijs in Wassenaar. Dit zijn acht basisscholen, zes schoolbesturen, bijna 200 onderwijsgevenden en ruim 2.200 kinderen.
De SAD heeft een uitstekende samenwerkingsrelatie met alle Wassenaarse scholen. Daarbij werken ze afzonderlijk met één school en met meerdere scholen tegelijk. Zonder aan de profilering van de afzonderlijke scholen voorbij te gaan, biedt de SAD een basispakket van diensten aan alle scholen, waarbij tevens sprake is van sterke onderlinge samenwerking.
De SAD biedt op verzoek van de school hulp aan kinderen die opvallen bij het leren of door gedrag. Hierbij bent u als ouders altijd betrokken. Ook dyslexiediagnostiek en -behandeling maken deel uit van de diensten van de SAD. Bij het opvoeden van kinderen komen ouders vaak voor vragen te staan. Soms kan het gewenst zijn om een deskundige te raadplegen. Wekelijks houdt een opvoedingsdeskundige spreekuur bij de SAD, waar ouders uit Wassenaar op afspraak met hun vragen terecht kunnen. De SAD is één van de kernpartners van het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar iedereen terecht kan met uiteenlopende vragen met betrekking tot spelen, leren en groeien.
De SAD staat voor kwalitatief goed en goed georganiseerd onderwijs in Wassenaar en steunt beleidsmakers, directies, leerkrachten, leerlingen en hun ouders daarbij.
Grenzen aan de zorg
Remediërende hulp biedt niet altijd een afdoende oplossing. De leermoeilijkheden of de ontwikkelingsachterstand kunnen soms zo groot zijn, dat zij binnen onze school niet op verantwoorde wijze op te lossen zijn. Als blijkt dat onze zorg niet groot genoeg is om de onderwijsbehoefte van het kind te vervullen, dan is een verwijzing naar een school voor speciaal (basis)onderwijs noodzakelijk. Dat is een moeilijk besluit, want voor kinderen en ouders is het lastig om afscheid te nemen van de eigen school en vriendjes. Ook voor de school is het moeilijk te accepteren dat het onderwijs voor dit kind niet zal gaan lukken. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor de intern begeleider. Zij staat de ouders met raad en daad bij en weet de weg bij alle instanties en andere scholen.